Начин на приготвяне
Агнешкото с картофи в гювеч - тази рецепта е за две големи порции, смятано по едно краче на човек. Ако искате да приготвите повече, увеличете продуктите.
Няма трудности при приготвянето, само времето и един хубав глинен съд ще свършат почти цялата работа.
Хубаво е да помолите в месарницата да ви цепнат или направо разполовят всяко от агнешките крачета, така ще се сготвят по-бързо, а и е ще са по- удобни за похапване.
Натъркайте месото с черен пипер, малко сол, джоджен и половината розмарин (другият е за картофите).
На дъното на глинен гювеч подредете половината клонки сушена мента. Положете отгоре крачетата, залейте с бяло вино и бульона и отгоре сложете останалата мента и поръсете с 2-3 с.л. зехтин или олио. Захлупете съда и пъхнете в студена фурна, като я настроите на 200 градуса.
При тези градуси печете 15 минути и намалете на 155-160 - така оставете 1 час и половина. Ако крачетата са разполовени, би трябвало за това време да са почти готови.
Обелете и нарежете на едро картофите и лука.
Извадете агнешкото от фурната и премахнете клонките от мента. Сложете лука и картофите, посолете, поръсете с розмарин и малко зехтин или олио, както и долейте бульонче, в случай че е по-голяма част от продуктите не са покрити с течност.
Отново сложете капака, увеличете фурната до 175-180 градуса и гответе около 35 минути или до пълно омекване на картофите, проветете ги с вилица.
Идва моментът да махнем капака и обърнем агнешкото.
Запечете до приятен загар отворения гювеч с агнешко с картофи, но внимавайте да не пресушите месото.
Добър апетит!