Начин на приготвяне
Свинският джолан и свинската плешка се измива хубаво и се почистват от ципи и сухожилия.
Плешката нарязваме на едри кубчета, които овкусяваме със сол и черен пипер.
Овалваме ги в брашно и ги запечатваме за кратко на тиган.
Поставяме свинското месо в тенджера под налягане заедно с джолана.
В марличка поставяме корените за супа, дръжките от кервиза и зърната черен пипер.
Доливаме костен бульон, прибавяме лука разполовен и предварително запечен и марленото вързопче с аромати.
Затваряме капака на тенджерата и поставяме на силен котлон. След свистенето от парата, намаляваме силата на огъня и варим 10-15 минути.
Отстраняваме съда от котлона и изчакваме налягането в тенджерата да спадне.
Изваждаме месото и прецеждаме бульона.
Обезкостяваме охладения джолан и връщаме месото обратно в съда. Прибавяме маслото, картофите, нарязани на едри кубчета, а морковите - на шайби. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Затваряме тенджерата отново и варим местната супа още 15 минути, след като налягането се повиши.
За пикантния сос от хрян настъргваме корена на ситно ренде и овкусяваме със сол и ябълков оцет.
Поднасяме свинското варено горещо, поръсено с прясно смлян черен пипер и нарязан кервиз.
Гарнираме свинското варено в тенджера под налягане гарнирано със соса от хрян.