Начин на приготвяне
Ако използвате прясна бамя, почистете и я сварете в подсолена вода в съотношение 1:1 до готовност.
Месото се нарязва на парчета и се изпържва в дълбок тиган с олиото до златисто. Изважда се и се прехвърля в тенджерата под налягане, поръсва се със сол и черен пипер.
В същия тиган последователно се запържват нарязания на едро кромид лук, наситнените морков и чушки, брашното и червения пипер.
Добавя се нарязаните на средни парчета картофи и отцедената от водата бамя, като по-едрите парчета се насиняват предварително.
Задушават се няколко минути и след това се добавя водата от бамята.
След още 5 - 6 минути цялото съдържание на тигана се прехвърля в тенджерата под налягане при месото, добавя се обеленият и наситнен домат, доматеното пюре, сухият джоджен, сол и черен пипер и ако е необходимо, се долива малко топла вода, колкото да покрие продуктите.
Затваря се херметически с капака и след вдигането на налягането в тенджерата се засичат 20 минути и манджата се дърпа от котлона.
Поръсва се с магданоз и по желание с наситнен чесън.
Свинското с бамя в тенджера под налягане е готово.
Ако рецептата ти харесва, опитай и тези предложения за яхния от бамя и свинско задушено.