Начин на приготвяне
Телешкото рагу се измива и поставя в тенджерата под налягане.
Наливат се вода, ракия, олио и сол на вкус, след което тенджерата се слага на котлона.
Преди да се затвори капакът, се отстранява образувалата се пяна.
Ракията се използва за да уври по-бързо месото, а и придава специфичен вкус на телешката супата.
След като се затвори плътно, тенджерата се засичат около 30 минути след като от клапана започне да излиза парата.
Капакът се маха, долива се вода и се прибавят предварително почистените и нарязани на едро лук, корен целина и моркови.
Когато започнат да омекват, се прибавят нарязаните на едро картофи и кубчето бульон.
По желание могат да се сложат 3-4 супени лъжици смлени домати, но не е задължително.
Когато телешкото варено е почти готово, се прибавят нарязани на дребно листа целина.
Готовото телешко варено в тенджера под налягане се дръпва от котлона и се доовкусява с прясно смлян черен пипер.
За да се получи хубав и наситен бульон, е задължително телешкото, което се използва, да е с кокал.
Коментари