Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Телешко варено»Телешко варено в тенджера под налягане

Телешко варено в тенджера под налягане

Телешко варено в тенджера под налягане1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Тенджерата под налягане е удобство, което всяка домакиня трябва да има вкъщи, най-вече заради страхотното телешко варено, което се приготвя в нея"

Необходими Продукти

  • телешко рагу - 500 г
  • ракия - 50 мл
  • лук - 1 глава
  • целина - 1/4 корен
  • моркови - 2 бр.
  • картофи - 3 бр.
  • телешки бульон - 1 кубче
  • сол
  • олио - 3 с.л.
  • целина - 3 - 4 стръка листа
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешкото рагу се измива и поставя в тенджерата под налягане.

Наливат се вода, ракия, олио и сол на вкус, след което тенджерата се слага на котлона.

Преди да се затвори капакът, се отстранява образувалата се пяна.

Ракията се използва за да уври по-бързо месото, а и придава специфичен вкус на телешката супата.

След като се затвори плътно, тенджерата се засичат около 30 минути след като от клапана започне да излиза парата.

Капакът се маха, долива се вода и се прибавят предварително почистените и нарязани на едро лук, корен целина и моркови.

Когато започнат да омекват, се прибавят нарязаните на едро картофи и кубчето бульон.

По желание могат да се сложат 3-4 супени лъжици смлени домати, но не е задължително.

Когато телешкото варено е почти готово, се прибавят нарязани на дребно листа целина.

Готовото телешко варено в тенджера под налягане се дръпва от котлона и се доовкусява с прясно смлян черен пипер.

За да се получи хубав и наситен бульон, е задължително телешкото, което се използва, да е с кокал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Когато се вари в тенджера под налягане, не е нужно да се сипва ракия! Нали затова е ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ - всичко се сварява по - бързо и по - хубаво! Не разсипвайте ракията - изпийте я! Но ако варите в обикновена тенджера, ракията или водката са препоръчителни! С тяхна помощ месото се сварява по - добре, но НЕ по - бързо!
12.02.2024 16:30
2
Анонимен
Анонимен
Защо ми е тенджера под налягане, като я използвам наполовина?
02.10.2023 22:43
1
Покажи всички подкоментари
Stoevmobile
Stoevmobile
Всеки път е сполучливо, Само че не с рагу а с джоланче.
14.03.2023 00:25
5