Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Телешко варено»Телешко варено с вино в тенджера под налягане

Телешко варено с вино в тенджера под налягане

Телешко варено с вино в тенджера под налягане
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
5
"Щипка любов и тенджера под налягане - това ви трябва за перфектното телешко варено"

Необходими Продукти

  • телешко месо - към 1.600 кг
  • патешка мас - 200 г
  • лук - 170 г
  • моркови - 80 г
  • целина - 90 г
  • доматено пюре - 100 мл
  • картофи - 150 г
  • чесън - 4 г
  • червено вино - 100 мл
  • нишесте - 22 г
  • сол
  • черен пипер
  • дафинов лист - 1 бр.
  • бахар - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистете месото от ципите, измийте добре и го нарежете на малки парчета.

Сложете патешката мас в тенджерата под налягане и изчакайте да се разтопи.

Добавете месото, изчакайте да изври водата и запържи леко. Извадете и заделете. Добавете зеленчуците (без картофите), нарязани на дребно. Запържете за кратко.

Сложете черния пипер, бахара и дафиновия лист. Изчакайте малко и добавете червения пипер и доматеното пюре, а като се изпари влагата, се сипва червеното вино.

Изчаква се няколко минути и се налива малко бульон или вода. Посолява се и се връща месото. Затворете с капака, изчакайте да заври и засичате 20 минути.

Махнете от котлона, изпуснете парата и отворете тенджерата. Сложете картофа, обелен и нарязан на едро. Върнете тенджерата, отново затворете и щом заври, засичате 10 минути.

Махнете тенджерата с телешкото варено от котлона, изпуснете парата и отворете. Извадете месото с помощта на решетъчна лъжица и пасирайте соса.

Добавете нишестето, размито с малко водичка, и върнете месото. Сложете тенджерата отново на котлона, но без да затваряте. Варете още 5 минути и изключете.

Може да поднесете вашето телешко варено с вино в в тенджера под налягане с макарони, картофено пюре, задушени моркови, грах и т.н

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: