Начин на приготвяне
Картофките се измиват и срязват на две. Намазват се обилно със зехтин и сол и се слагат в загрята на 200 градуса фурна да се запекат за около 15 минути. Тавичката трябва да е завита с алуминиево фолио, за да не изсъхват.
Извадените от фурната картофи се издълбават, като се изважда част от вътрешността и се оставя дебелина около 5-7 мм. Ако са още твърди и лъжицата не влиза, се допичат за още кратко, за да може свободно да се работи, но не трябва да все пак да се сготвят напълно на този етап.
Телешкото месо се смила или накълцва. Към него се добавя напоеният с вода или мляко и след това изцеден хляб, наситненият лук, сол и подправките. Аз смилам всичко заедно. Ако получената кайма-паста ви изглежда гъста, сложете и едно малко яйце. Поради липсата на тлъстина в месото сместа е по-плътна.
Картофите се пълнят със месото, поръсват се със зехтин, завиват се отново с фолиото и се пекат още около 25-30 минути или докато прецените че са готови. Това може да се провери с дървена клечка, бодната в месото - трябва да излиза чиста (както при тестените печива).
Бешамелът се приготвя, като маслото се загрява на умерен до слаб огън, за да не загаря. Сипва се брашното и се бърка 3 минути ако е слаб огънят, и по-малко, ако е умерен.
Налива се млякото /леко затоплено/ и се бърка или разбива непрестанно, докато сосът стане плътен и гладък. Овкусява се с бял пипер, индийско орехче и сол и се излива върху готовите пълнени картофи.
Ястието се поръсва обилно с настърган кашкавал и се запича до златиста коричка.
Поднася се топло със свежа салата.
Добър апетит!