Tарталети с боровинки и малини

04/09/2019
"Когато приятелка ви предложи да минете на диета, почерпете я с тези тарталетки, за да избиете тези налудничави мисли от главата ѝ "
Приготвяне35 мин.
Готвене30 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо326
  • Преглеждания за месеца325
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.8 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • тестото за тарталетите
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - 60 гр.
  • пудра захар - 25 - 30 г
  • прясно мляко - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • брашно - 150 г
  • Крем
  • яйчени жълтъци - 2 бр /3 бр. ако са повече тарталетките, използвайте по - големия грамаж на продуктите
  • захар - 30 г - 50 г или мед - 1 - 2 с.л.
  • ванилова захар - 1 бр. или ром есенция
  • портокалов сок - 60 - 120 мл/ млякo/ - течна сметана. Правя и трите варианта
  • маслен крем
  • краве масло - 120 - 200 г
  • пудра захар - 50 - 100 г
  • есенция - ром, ванилия (ползвам ром)
  • черен шоколад - 60 - 100 г от 70%
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвям тестото в купа, в която слагам пресятото брашно с бакпулвер, студеното масло на парченца, жълтъка, захарта. Омесвам бързо и завивам във фолио, поставям за 20-30 минути във хладилника или 10 мин. във фризера.

Когато стегне, разточвам тестото, изрязвам с формите кръгчета, разстилам във формите с притискане, надупчвам с вилица на няколко места тестото. Поставям в загрята фурна на 180-200 градуса.

Пека, като гледам да порозовеят съвсем леко, но да не стигат до зачервяване (постоянно наблюдавам, докато се изпекат). Когато са готови ги оставям настрана да се охладят.

Приготвям първо крема с жълтъци и в случая със сметана. Разбивам за минута две жълтъците със захарта (ако ползвам мед само жълтъците и накрая при леко охладения крем добавям 1 с.л. мед), поставям купата над съд с гореща вода и бъркам без да спирам, като котлонът е нужно да бъде на средна или слаба степен.

За да не се сготвят жълтъците водата не трябва да завира. Сместа се сгъстява и гланцира, добавете накрая 1-1/2 ч.л. масло.

Оставям да се охлади, ако бързам го поставям във фризера за 5-10 минути.

Идва ред на шоколада: разтопявам го с бучка масло на котлона или над купичка гореща вода, изливам в тарталетите, които ще приготвя с него и с масления крем.

Маслен крем:

Маслото на стайна температура се разбива до побеляване. Прибавям пудрата захар, продължавам разбиването до получаване на пухкава и гладка консистенция. Ароматизирам с ром и разтопен шоколад - 1 с.л в случая, но може и само масло. Оставям на хладно.

Разтопявам на водна баня - 60-100 г черен шоколад за единия пълнеж на тарталетите. На снимките се виждат шприцовани с масло и пълнеж шоколад. Другите със сметанов жълтъчен крем.

Изчаквам малко кремчетата да стегнат и декорирам с малини, боровинки и др.

Рейтинг

5 4
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар