Начин на приготвяне
Телешкия гулаш произлиза от Унгария, характерното за него са присъствието на задължителните зеленчуци - лук и чесън, и дългото готвене. Една чудесна яхния, приготвяна във различните държави с различи допълнения към основните зеленчуци лук и чесън.
Приготвям си продуктите за телешкия гулаш с вино, като първо нарязвам месото на хапки (размер, какъвто всеки желаe) нарязвам главите кромид лук на едро.
Поставям тенджерата на котлонa с кравето масло на котлона изсипвам лука и запържвам добре да порозовее.
След като е добре запържен и задушен, добавям нарязаното на хапки месо, разбърквам, намалявам котлона на средна степен и задушавам лука и месото 20 минути.
Когато минат 20 минути, добавям дафиновия лист, нарязаните скилидки чесън, пресните червени чушки предварително стрити в хаванче, супената лъжица червен пипер, изсипвам виното и ако е нужно, малко вода (да е добре покрито месото).
Продължавам готвенето на месото поне два часа на слаб котлон да къкри.
Докато къкри телешкият гулаш с червено вино, в тиган с бучка масло запържвам гъбите и нарязаната червена пиперка за 7-8 минути почти до готовност.
Десетина минути, преди да е готово, добавям гъбите, червена пиперка, която съм задушила предварително към гулаша в тенджерата да се обединят вкусовете.
Може да пропуснете добавянето на гъбите и пипера - и без тях е много вкусно. След около два часа месото е станало крехко и прекратявам готвенето.
Поднасям телешкия гулаш с червено вино с картофено пюре поръсен с магданоз.
Приятно приготвяне!