Начин на приготвяне
Елдата е здравословна храна. Богата е на лесноусвоими белтъчини, включително незаменимите аргинин и лизин; въглехидрати, фибри, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините от група B, PP, P, E и множество елементи: желязо, мед, цинк, бор, йод, никел, магнезий и др. Бедна е на мазнини, което я прави подходяща за диетично хранене.
Измивате елдата добре и оставяте да къкри във вряща вода за 5-10 минути, докато зърната омекнат, но не прекалено.
Отцедете зърната елда и ги запържете в сгорещеното масло.
В друг тиган сгорещете мазнина и запържете в нея наситнения лук, обеления и нарязан на тънки филийки чесън, една червена прясна чушка нарязана.
След като се зачервят, добавете при тях месото на малки хапки, маринованите гъбите и накиснатите манатарки.
Оставете да се задушава за 10-15 минути.
Пилето се измива и се подсушава добре. Поръсва се със сол, пипер, розмарин и краве масло от всички страни, напълва се с плънката от елда и се защипва с клечки за зъби.
Пълненото пиле се поставя в тавичка с малко вода на дъното и се полива със зехтин.
Слага се да се пече в загрята до 200°С фурна около 1 час.
Приятно приготвяне на моята рецепта за пълнено пиле с елда и вкусно и здравословно хапване!