Пълнено пиле с елда

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Пълнено пиле с елда
Снимка: Ivelina
2 / 3
25/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Ако ви потекат лигите само докато приготвяте плънката за пилето, да знаете, че сте на прав път"

Необходими Продукти

  • пиле - 1.1/2 кг
  • елда - 150 г варена
  • масло - 2 с.л.
  • свинско месо - 100 г (без мазнини каре или котлет)
  • чесън - 8 бр. скилидки
  • лук - 1 бр. глава
  • вода - 1/2 ч.ч. гъби - 300 г (мариновани по избор) сушени манатарки - 1 с.л.
  • сол
  • черен пипер - на вкус
  • растителна мазнина - 4 с.л.
  • краве масло - 30 г (за намазване на пилето)
  • магданоз - 1/2 връзка розмарин - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Елдата е здравословна храна. Богата е на лесноусвоими белтъчини, включително незаменимите аргинин и лизин; въглехидрати, фибри, ябълчна, лимонова и оксалова киселина, витамините от група B, PP, P, E и множество елементи: желязо, мед, цинк, бор, йод, никел, магнезий и др. Бедна е на мазнини, което я прави подходяща за диетично хранене.

Измивате елдата добре и оставяте да къкри във вряща вода за 5-10 минути, докато зърната омекнат, но не прекалено.

Отцедете зърната елда и ги запържете в сгорещеното масло.

В друг тиган сгорещете мазнина и запържете в нея наситнения лук, обеления и нарязан на тънки филийки чесън, една червена прясна чушка нарязана.

След като се зачервят, добавете при тях месото на малки хапки, маринованите гъбите и накиснатите манатарки.

Оставете да се задушава за 10-15 минути.

Пилето се измива и се подсушава добре. Поръсва се със сол, пипер, розмарин и краве масло от всички страни, напълва се с плънката от елда и се защипва с клечки за зъби.

Пълненото пиле се поставя в тавичка с малко вода на дъното и се полива със зехтин.

Слага се да се пече в загрята до 200°С фурна около 1 час.

Приятно приготвяне на моята рецепта за пълнено пиле с елда и вкусно и здравословно хапване!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: