Солена хамсия по домашна рецепта

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79623910921
25/09/2019
"Ако ще събирате приятели, за да им разказвате за рибарските си истории, извадете и от онази солена хамсия "
Приготвяне30 мин.
Общо30 мин.
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо295
  • Преглеждания за месеца170
  • Преглеждания за седмицата79
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • хамсия - 2 кг прясна риба
  • морска сол - едра
  • оцет
  • растителна мазнина
  • черен пипер - по 5 зърна на буркан
  • бахар - по две зърна на буркан
  • розмарин - по стръкче, по желание
  • дафинов лист - по 1 листо на буркан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За осоляване на риба най-добре е да използваме прясна такава. Хубаво я измийте и почистете от вътрешности.

Изплакнете я в студена вода, а най-добре в морска.

За тази рецепта можете да осолите цаца, сафрид, трахули, паламуд или скумрия, друга речна по-малка риба.

В стъклен съд редувайте едра сол и риба, като я подреждате плътно. Не пестете морската сол. Можете да използвате трилитров буркан.

Аз използвам дълбока йена глаз тавичка, която покривам със стреч фолио.

Оставям я да престои 48 часа в хладилник.

След това отърсете рибата от едрата сол и я накиснете за 8-12 часа в оцет

(никога не използвайте повторно едрата сол, задължително я изхвърлете)

Отцедете я и я подредете плътно в буркани, като овкусявате със зърна черен пипер и бахар, дафинов лист или стръкче риган по желание. Въпрос на вкус.

Загрейте олио, докато "светне". Този съвет помня от баща ми (стар рибар), а именно, че в олиото се запържва кора от хляб. Така то запазва вкусовите си качества и не гранясва.

След като изстине го пресипете в стъклените съдове. Затворете бурканите с маринована риба с капачки и съхранявайте на хладно.

Зае тази рецепта за солена хамсия няма точни мерки, защото зависи от количеството риба, което искате да мариновате.

Поднася се като мезе в много варианти. Един два от тях е с препечена филийка, гарнирани с листо от салата и кръгчета праз, или пък като студено предястие с лимонов сок и нарязан на колелца червен лук.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар