Начин на приготвяне
Фурна - 180 грaдуса;
Тортена форма с ринг с покрито дъно с хартия за печене и леко намаслено дъното и стените на формата. Диаметър 22-24 см.
В купа се смесва брашното и настърганата кора лимон. Оставя се настрана.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
В купа се разбиват белтъците с щипка сол. Постепенно се прибавя захарта от 70 г и по средата на разбиването се добавя и кремотартарът, за да уплътни белтъците. Разбиват се до твърди върхове. Оставят се настрана.
В купа се разбиват на висока скорост на миксера жълтъците с останалите 100 г захар, докато започне сместа да пада на панделка.
Намалява се скоростта на миксера и на струйка се прибавя зехтинът при непрекъснато разбиване. Следват 2 с.л. лимонов сок, ванилията и лимоновата есенция. Прибавя се брашното на порции и внимателно се разбърква отдолу нагоре с шпатула.
Прибавят се 1/3 от разбитите белтъци и внимателно се разбърква отдолу нагоре с шпатула. Следва нова порция белтъци, внимателно прибавени, и накрая цялата смес се изсипва в купата при останалите разбити белтъци. Разбърква се внимателно, за да не спадне обемът им.
Бакпулвер в сместа не се добавя, тази роля на набухвател играят твърдо разбитите белтъци. Сместа трябва да е лека, въздушна и пухкава. Изсипва се във формата.
Отгоре се подреждат в кръг разполовените сини сливи.
Сладкишът със сливи се пече в загрята фурна на 180 градуса за около 45-50 мин или до суха клечка, поставена в средата на сладкиша.
Изважда се готовият сладкиш и бързо се приготвя лимоновата глазура, като се добави лимонов сок към пудрата захар и се разбърква до пълното ѝ разтваряне. Глазурата трябва да тече като лава.
Полива се топлата торта отгоре с лимоновата глазура. Оставя се напълно да се охлади и глазурата да стегне.
PS: Глазурата се поставя, без да се изважда сладкишът от формата, и се оставя така, докато кристализира добре.
Източник на този сладкиш със сини сливи и лимонова глазура: bg-bg.fasebook.com AngellovesCooking