Моята сполучлива баклава

Н.АкифоваН.АкифоваПомощник Готвач13464316
26/09/2019
"Мерак, майсторлък и една изпитана рецепта - това е тайната на вкусната баклава "
Приготвяне45 мин.
Готвене30 мин.
Общо75 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 946
  • Преглеждания за месеца2592
  • Преглеждания за седмицата1638
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • кори за баклава - 1 п.к. тънки
  • орехи - 2 в.ч. смлени
  • масло - 250 г
  • За сиропа
  • захар - 3 в.ч.
  • вода - 4 в.ч.
  • лимонена киселина - 1/3 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, избираме подходяща тава за печене, да е широка, че да стане баклавата тънка и хрупкава.

После разтопяваме маслото и с помощта на една четка намазваме тавата хубаво с масло. Отваряме пакета с корите и започваме да редим един ред кора, намазваме с масло, после втори ред кора, пак намазваме с масло и поръсваме обилно с орехи.

Процесът завършваме така - масло на всеки ред и орехи през ред и най-отгоре изсипваме останалото от маслото и режем на каквито искате форми, аз предпочетох тази, защото е класическа форма за баклава.

Пече се на 160 градуса, докато се зачерви отгоре, изваждаме да изстине, след като е готово, и минаваме на правенето на сиропа.

В една малка тенджера слагаме водата и захарта и оставяме да се разтопи и да заври за около 10 минути, след което добавяме лимонена киселина, може и 1 с.л лимонов сок.

След около 15 минути сиропът се сгъстява и е готов, ама вие си преценете времето според печката ви колко ще варите сиропа.

Изчаквате 5 минути да изстине сиропът и сипвате върху студената баклава.

Прибирате сполучливата баклава в хладилник за два часа и е готова за сервиране.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар