Рикота гато (Gateau la Ricotta)

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
07/10/2019
"Не е нужно да знаете какво точно означава Рикота гато, важното е, че е уникално вкусно и искате от него още и още "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
4 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо302
  • Преглеждания за месеца301
  • Преглеждания за седмицата99
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена4

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна - 180 градуса, като по време на печенето бавно ще се намалява до 165 градуса;

Форма за тарт добре намаслена с парче масло, вкл. и реброваната част и леко покрита с брашно - 22 см.

Запичат се на сух тиган и на слаба температура на котлона кедровите ядки при непрекъснато разбъркване с дървена шпатула. Оставят се настрана.

В купа се комбинират рикотата, стафидите, мед и ванилията.

В купа се разбива с телена бъркалка яйцето, зехтина и лимоновата кора, добавят се и кедровите ядки.

Двете смеси се обединяват. Оставят се настрана.

В купата на миксера се изсипва брашното, семолата и бакпулверът, разбъркват се и се добавя мед, солта и маслото на кубчета. Разбива се на средна скорост. Прибавя се разбитото яйце със зехтина и се разбива само докато се усвои.

Изважда се тестото, дели се на две части, като едната е малко по-голяма от другата, тя ще служи като капак на сладкиша. Завиват се във фолио и се оставят в хладилник най-малко за 4 часа и най-много за 1 нощ, което е най-добрия вариант за този пай с рикота.

Добре охладеното тесто се разточва на кръг върху малко брашно с дебелина около 3.5-4 мм. Прехвърля се във формата. Оформя се борд по ребрата. На няколко места се набожда с вилица. Формата с тестото се оставят в хладилника за 15-20 мин.

След като отново се е охладил, се изсипва плънка, разпределя се и отново се оставя в хладилник, докато се разточи другото парче тесто.

Затваря се сладкишът, като се прищипват внимателно двете теста Излишното тесто се отстранява.

Намазва се с разбито яйце и се оформя лека декорация в диагонални линии, не се прекалява, колкото да е загатнато.

Пече се първите 15 мин на 180 градуса, намалява се фурната на 175 градуса за още 15 мин и последно се намалява до 165 градуса, докато се изпече напълно или да образува златиста кора и реброваната част да се е отделила от формата.

Изважда се от фурната и рикота гато се оставя във формата, докато се охлади на стайна температура, а след това се оставя в хладилник за 2 часа.

Нарязва се на тортени парчета.

Източник: The real deal Bruno Albouse

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар