Начин на приготвяне
Лукът и морковите се запържват в олиото. Добавя се каймата, която се разбива на дребни парченца и също се запържва. Прибавя се оризът и се запържва и той, докато стане прозрачен (стъклен).
Добавят се чубрицата, черния пипер и солта. Прибавя се червеният пипер и вода на равнището на ориза и се оставя да ври, докато набъбне оризът и водата се изпари. Накрая се слага нарязаният магданоз.
Камбите се изтърбушват, изчистват се от семките и се напълват със сместа. Пълнените камби се нареждат в тавичка. Налива се вода, която покрива 2/3 от камбите.
Тавата се покрива с фолио и се слага в предварително загрята на максимум (250 градуса) фурна за 1 час.
След това фолиото се маха, тавата се вдига на по-горно ниво близо до реотаните и чушките се пекат още 15-20 минути, докато покафенеят на места.
Сос Бешамел: В 100 мл олио се запържва 70 г брашно. Разбиват се 200 г кисело мляко, 1 жълтък и 1 л от водата, в която са печени камбите.
Тази смес се изсипва при запърженото брашно и се вари 5 минути до сгъстяване на соса при непрекъснато бъркане.
Пълнени камби с кайма и ориз и сос Бешамел се посоляват на вкус.
Коментари