Начин на приготвяне
За тези малки пълнозърнести хлебчета използваме и бяло брашно, за да станат по-пухкави. Повечето количество мая също се прилага за тази цел, а мазнината е 60 мл, за да станат нежни, с по-тънка и хрупкава коричка, което ще ги направи неустоими.
Брашната се смесват в купа със солта. Към тях се сипва маята разтворена в леко затоплената вода. Налива се зехтина или олиото и се замесва гладко, еластично и нелепнещо тесто върху набрашнен плот. От момента, когато спре да ви лепне се меси 2 минути.
Оформят се 8 еднакви кръгли хлебчета. Поръсват се с бяло брашно и се поставят на малко разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене.
Малките питки втасват 1 час или докато удвоят обема си - това ще зависи от температурата в помещението.
Малки пълнозърнести хлебчета се пекат в предварително загрята на 180-190 градуса фурна за 20-25 минути или до лек загар.
Добър апетит!