Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Малки пълнозърнести хлебчета

Малки пълнозърнести хлебчета

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Малки пълнозърнести хлебчета
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
10/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
8
"Вместо хляб от питки - вкусни пълнозърнести хлебчета, които се приготвят толкова лесно"

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 200 г
  • бяло брашно - 200 г + за поръсване на плота и хлебчетата
  • вода - 220 мл
  • зехтин - 60 мл
  • прясна мая - 30 г
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тези малки пълнозърнести хлебчета използваме и бяло брашно, за да станат по-пухкави. Повечето количество мая също се прилага за тази цел, а мазнината е 60 мл, за да станат нежни, с по-тънка и хрупкава коричка, което ще ги направи неустоими.

Брашната се смесват в купа със солта. Към тях се сипва маята разтворена в леко затоплената вода. Налива се зехтина или олиото и се замесва гладко, еластично и нелепнещо тесто върху набрашнен плот. От момента, когато спре да ви лепне се меси 2 минути.

Оформят се 8 еднакви кръгли хлебчета. Поръсват се с бяло брашно и се поставят на малко разстояние в тавичка, покрита с хартия за печене.

Малките питки втасват 1 час или докато удвоят обема си - това ще зависи от температурата в помещението.

Малки пълнозърнести хлебчета се пекат в предварително загрята на 180-190 градуса фурна за 20-25 минути или до лек загар.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: