Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Паста трофие на фурна с рикота и шунка

Паста трофие на фурна с рикота и шунка

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Паста трофие на фурна с рикота и шунка
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"А има рецепти за паста, по които може да се напише истински кулинарен любовен роман"

Необходими Продукти

  • паста трофие - 350 г
  • рикота - 200 г
  • шунка - 100 г
  • пармезан - 50 г настърган
  • салвия - 3 - 4 пресни листенца
  • прясно мляко - 100 мл
  • лимонова кора - настъргана щипка
  • зехтин
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Паста трофие е малко позната в България или поне аз не я срещнах по магазините. Представлява малки вретеновидни спирали (подобна на тирбушон) - 3-4 см дълги.

Пастата се приготвя от твърда пшеница само с вода и сол. Правят се малки фитили, които се завъртат с едно особено движение на ръката, като претриване.

Класическото трофие се поднася с песто дженовезе. В някои области - с рагу от раци или картофи и боб. Рецептите са много и разнообразни, една от които ви предлагам.

В тенджера с вряща подсолена вода сварете трофието според указанието на опаковката. Ако пастата е прясна, ѝ трябват около 6-7 мин.

Прецедете пастата, сложете я в тавичка и полейте със струйка зехтин. Объркайте добре.

В тиган налейте прясното мляко. Добавете рикотата и гответе няколко минути, докато прясното мляко се хомогенизира с рикотата. Свалете съда от котлона.

Ароматизирайте с нарязани на ситно листа салвия и щипка лимонова кора. Изсипете соса при пастата.

Добавете нарязаната шунка, поръсете с настърган пармезан и объркайте продуктите. Изпечете пастата на 190°C в предварително загрята фурна с вентилатор до приятен загар.

Да ви е сладко с тази паста трофие на фурна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: