Начин на приготвяне
Патладжаните и чушките се изпичат и обелват. Чушките се нарязват на дълги ленти, патладжаните също.
Лукът и чесънът се режат на тънки филийки, морковите на тънки лентички.
Лютите чушлета също се нарязват. Доматите се обелват и се режат на кръгчета.
Сгорещява се олиото (всичко се пържи на слаб до умерено силен огън) и първо се пържат лука, чесъна, морковите и лютите чушлета докато омекнат.
Прибавят се доматите. Те се пържат докато им се изпари водата. Слагат чушките и когато и те се позапържат най-накрая се слага патладжанът.
Посолява се на вкус и всичко се пържи докато остане само на мазнина. Накрая се поръсва с нарязания магданоз.
Пърженицата може да се хапва веднага или да се запечата в буркани.
Ако бурканите са за зимнина се напълват, запечатват се и се стерилизират 15-20 минути.
Ако бурканите са за по-бърза консумация, пърженицата се напълва в тях още гореща, бурканите се запечатват и след като изстинат се слагат в хладилника, така траят около две седмици.