Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Миш маш»Бабината вкусна пърженица

Бабината вкусна пърженица

Бабината вкусна пърженица4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Ако се облизвате още преди да сте влезли в кухнята, значи вътре се готви Бабината вкусна пърженица"

Необходими Продукти

  • патладжани - 5 - 6 средни
  • пипер - 10 бр. среден, цвета няма значение (червен, зелен или прошарен)
  • домати - 5 - 6 средни
  • моркови - 3 бр.
  • люти чушки - 1 - 2 бр. (по желание)
  • лук - 3 глави
  • чесън - 4 - 5 скилидки (може повече или по - малко според вкуса)
  • сол - на вкус
  • олио - за пържене (повечко)
  • магданоз - половин връзка нарязан на дребно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните и чушките се изпичат и обелват. Чушките се нарязват на дълги ленти, патладжаните също.

Лукът и чесънът се режат на тънки филийки, морковите на тънки лентички.

Лютите чушлета също се нарязват. Доматите се обелват и се режат на кръгчета.

Сгорещява се олиото (всичко се пържи на слаб до умерено силен огън) и първо се пържат лука, чесъна, морковите и лютите чушлета докато омекнат.

Прибавят се доматите. Те се пържат докато им се изпари водата. Слагат чушките и когато и те се позапържат най-накрая се слага патладжанът.

Посолява се на вкус и всичко се пържи докато остане само на мазнина. Накрая се поръсва с нарязания магданоз.

Пърженицата може да се хапва веднага или да се запечата в буркани.

Ако бурканите са за зимнина се напълват, запечатват се и се стерилизират 15-20 минути.

Ако бурканите са за по-бърза консумация, пърженицата се напълва в тях още гореща, бурканите се запечатват и след като изстинат се слагат в хладилника, така траят около две седмици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: