Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Телешко месо»Телешко задушено»Телешко по ловджийски (родопска рецепта)

Телешко по ловджийски (родопска рецепта)

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7659198
Телешко по ловджийски (родопска рецепта)
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
4
"Ако искате да приготвите перфектното телешко с вкус като от едно време, ние знаем точната рецепта"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 500 г
  • телешка шунка - 200 г
  • лук - 1 глава кромид, нарязан на много ситно
  • чесън - 2 - 3 скилидки, нарязани на много ситно
  • домати - 200 г домати, настъргани на ситното ренде и претрити през цедка
  • моркови - 2 малки моркова, настъргани на ситно ренде
  • гъби - 1 малко бурканче консервирани дребни печурки
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • телешки бульон - 2. 5 ч.ч.
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • сол - 1 - 2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • целина - 1 ч.л. сушени листа
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото и шунката нарязвам на ситни парчета.

В дълбок тиган загрявам олиото и запържвам хубаво месото, докато остане на мазнина. Прибавям лука, чесъна и морковите и разбърквам.

Оставям няколко минути, докато поомекнат зеленчуците, добавям целината, черния пипер, шунката, доматите и захарта, разбърквам отново и наливам бялото вино.

Щом поизври течността, наливам бульона, слагам дафиновите листа, захлупвам и оставям на слаб огън да си къкри за час-час и половина, като от време на време проверявам и разбърквам.

Когато течността се е усвоила повече от половината, добавям гъбите, посолявам и оставям до готовност на всички продукти, като внимавам да не изври цялата течност. Ако е нужно, се добавя още бульон или вода.

Ако сосът е рядък, се сгъстява с брашно, но аз пропуснах тази част, тъй като при мен течността се беше превърнала в естествено сгъстен сос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: