Начин на приготвяне
Да поясня, че щирът расте като плевел по поляните, но е много полезен, а баницата с него става изключително вкусна. Казва се още амарант. Рецептата с щир е от моя габровски край.
В случая съм я направила със спанак. Нарежете на ситно бялата част на стрък праз и една голяма глава кромид лук.
В тиган налейте олиото, пуснете наситнените лук и праз и запържете за кратко. Добавете нарязаните зелени подправки и нарязан суров спанак.
Захлупете съда и засушете на слаб огън около 10 мин. Отдръпнете съда от котлона и добавете натрошеното сирене.
В друга купа разбийте с телена бъркалка яйцата. Към киселото мляко сложете една чаена лъжичка сода бикарбонат.
След като шупне изсипете при яйцата и разбъркайте. Разстелете корите. Върху всяка слагайте по малко от зелената плънка и по две-три супени лъжици от яйчената.
Завийте корите на руло. Подредете ги в подмазана с олио тава. Отгоре намажете с яйчената плънка, а ако не ви е останала с олио. Изпечете баницата до приятен загар.
Много, много вкусна и съвсем не по габровски с толкова много продукти!
Да ви е сладко!