Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Щирник или габровската зелена баница

Щирник или габровската зелена баница

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Мастър Шеф
6027k2k4
Щирник или габровската зелена баница3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Сърдечни благодарности на габровци за тази неустоимо вкусна зелена баница, която ще направи всеки ден по-усмихнат"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 400 г
  • спанак - 500 г или щир
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сирене - 300 г бяло саламурено
  • праз - 1 стрък
  • лук - 1 глава
  • олио - 100 мл.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • зелении - 100 г магданоз, девесил, джоджен, тарос
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Да поясня, че щирът расте като плевел по поляните, но е много полезен, а баницата с него става изключително вкусна. Казва се още амарант. Рецептата с щир е от моя габровски край.

В случая съм я направила със спанак. Нарежете на ситно бялата част на стрък праз и една голяма глава кромид лук.

В тиган налейте олиото, пуснете наситнените лук и праз и запържете за кратко. Добавете нарязаните зелени подправки и нарязан суров спанак.

Захлупете съда и засушете на слаб огън около 10 мин. Отдръпнете съда от котлона и добавете натрошеното сирене.

В друга купа разбийте с телена бъркалка яйцата. Към киселото мляко сложете една чаена лъжичка сода бикарбонат.

След като шупне изсипете при яйцата и разбъркайте. Разстелете корите. Върху всяка слагайте по малко от зелената плънка и по две-три супени лъжици от яйчената.

Завийте корите на руло. Подредете ги в подмазана с олио тава. Отгоре намажете с яйчената плънка, а ако не ви е останала с олио. Изпечете баницата до приятен загар.

Много, много вкусна и съвсем не по габровски с толкова много продукти!

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: