Начин на приготвяне
В 250 мл хладка вода разбъркваме сухата мая със захарта. Оставя се да бухне и с останалите продукти замесваме средно меко тесто.
Покрива се с кърпа и оставяме за 1 час да втаса. Разделя се на 3 части, 1 да е по-голяма.
В тавичка с големина 24 см, намазана с олио, се поставя голяма кора - краищата да покриват стените.
Приготвя се плънка, като в тиган се загрява олио и задушваме нарязан ситно лук и праз с малко сол да омекнат. Добавя се доматено пюре, червен и черен пипер, а накрая чубрица и се разбърква.
Поставя се половината плънка върху кората, трябва да е охладена. Върху нея 2 кора разточена колкото диаметъра на чиния.
Следва плънка и последната кора. Краищата се загъват на плисета и се набожда с вилица. Намазва се с разбит жълтък с 1 с.л. олио и 1 с.л. вода.
Печем лучника в загрята фурна на 180 градуса до златисто. Изважда се и покриваме с кърпа, за да е мека коричката. Много е вкусен, хапваме за обяд!