Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Бухти»Изварени бухтички с мая

Изварени бухтички с мая

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Изварени бухтички с мая
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
4
"И са търсите най-пухкавите и меки бухтички, няма да ги намерите - изядохме ги всичките вече"

Необходими Продукти

  • брашно - около 220 г
  • мая - 10 г жива
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2 щипки
  • прясно мляко - 200 мл
  • извара - 3 с.л.
  • олио - 1 с.л. за тестото + за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сипете брашното в купа и направете кладенче, в което сипете леко затопленото мляко.

Разтворете в него маята и захарта и оставете така докато на повърхността се образуват балончета (не е нужно да чакате да шупва много).

Разбъркайте с шпатула и ако сместа е прекалено рядка, добавете много малко брашно. Тестото трябва да е много меко и лепкаво, но да започне да се отделя от стените на съда.

Покрийте с кърпа и оставете да почине 20 минути.

След като изтече това време добавете изварата, лъжица олио и солта и отново разбъркайте много добре.

Готовото тесто покрийте и изчакайте да бухне и удвои обема си за около 50 минути-1 час, взависимост от топлината на помещението.

Загрейте олиото на 7-8 степен от 9. С две намазнени лъжици взимайте от тестото, оформяйки приблизително обли бухтички и ги пускайте в нагорещеното олио. Бухтите не трябва да са много големи, за да се изпържат добре отвътре. Ако бързо ви прегарят, намалете огъня с една степен.

Пържете до златист загар и изваждайте върху кухнеска , абсорбираща мазнината хартия.

Поднесете изварените бухтички със сирене или сладко. Невероятно вкусни, меки и пухкави са!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: