Начин на приготвяне
За тази истински пухкава и сочна баница е от голямо значение какво кисело мляко ще използвате. Изберете хубаво, пълномаслено и кремообразно и няма да се налага да прибягвате до набухватели, които променят вкуса, а ефектът от тях е моментен - по време на печене се надува и след изваждане от фурната баницата си спада при повечето случаи.
Използвайте и хубаво твърдо сирене, защото меките и по-водни сирена, както и имитиращите продукти често се стопяват в плънката и я правят глетава.
Рецептата за моята сочна и пухкава баница не е нещо различно и непознато, а напротив. Просто плънката е пухкава и богата, от което баницата с яйца и сирене направо се топи в устата и е разкошна.
Яйцата се разбиват с малко сол, докато леко побелеят, добавя се ефирното, леко и кремообразно кисело мляко и олиото. Разбърква се леко, за да не спада.
Сиренето се натрошава в отделна купичка. От него може да си слагате повече или по-малко в зависимост от това колко е солено.
Корите се разстилат и в намазнена правоъгълна тава се полагат две една върху друга, леко нагънати, за да се образуват улейчета, в които да попада плънката и някак да има повече пространство да бухва.
Слага се равномерно от пухкавата яйчено-млечна смес и отгоре от натрошеното сирене. Пак се полагат две кори, отново плънка и така до привършване на продуктите.
Баницата се нарязва и между срязаните парченца се мушкат малки парченца масло. Да, повечко е мазнината, но пък понякога си заслужава да забравим за диетата и да се насладим на нещо истински богато и вкусно.
Печенето се извършва в загрята на 180 градуса фурна до златист загар.
Тази баница е най-сочната и вкусна, идеалната традиционна закуска за малки и големи.
Добър апетит!
Коментари