Начин на приготвяне
Някои от вас може и да се зачудят защо името на това ястие е кускус, а в продуктите не присъства този продукт под познатата ни в България форма, а именно вид паста с форма на топчета.
Тук ще говорим за арабското ястие Кускус, което по принцип се приготвя от малки парченца твърда пшеница, тип Булгур в комбинация с телешко или пилешко месо, зеленчуци и други в зависимост от конкретната рецепта.
Има специални съдове на две нива, в които се приготвя това ястие, като на едното ниво се правят месото и зеленчуците, а на другото - ситните зрънца на пара. В някои варианти освен от пшеница се използват и такива от просо, ечемик, дори царевица.
В нашия случай правим нестандартен Кускус, в който ще заместим пастата или смлените зърна със зеленчук - броколи. Технологията на приготвяне също ще опростим максимално, защото малко домакинства притежават споменатият по-горе съд за готвене на две нива.
Ето и рецептата:
1. Броколите се измиват много добре и се отрязват за ползване само цветчетата без твърдите стъбълца.
Смилат се на средна скорост в блендер, така че да се виждат само зрънца от зеленчука.
2. Маслото и зехтинът се загряват на умерен огън и в тях се запържва чесънът и пилето, нарязано на много ситно, може и смляно на кайма. Друга опция е пилешките гърди да се сварят и нарежат, а бульонът да се редуцира и именно той да се използва в рецептата.
3. Добавят се броколите, бульонът, трите вида пипер и сол и ястието се задушава за 7 минути.
Капакът се маха и се готви още 1-2 минутки при непрестанно разбъркване.
4. Готовият интересен и нестандартен кускус от броколи с пиле се сервира топъл.
Добър апетит!