Дюли със сметана и шамфъстък

ГабриелаГабриела
Готвач
132
727
449
327
30/10/2019
"Лесен, но супер изискан десерт с дюли, ако искате да впечатлите любимите си хора "
Приготвяне10 мин.
Готвене60 мин.
Общо70 мин.
Порции3
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо415
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата4
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • дюли - 3 бр. големи + семената от дюлите
  • захар - 12 с.л. захар
  • карамфил - 5 - 6
  • лимон
  • заквасена сметана - 200 г
  • шамфъстък - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, в една купа изстискайте сока от половин лимон и сипете около един литър вода вътре.

Обелете трите дюли, разделете на две по средата и изчистете вътрешността им.

Обелената и почистена дюля поставяйте във водата, за да не промени цвета си.

Отделете семките на дюлите и ги оставете на страна. Цвета, който искаме да постигнем, ще дойде от семките т.е - червен цвят.

Подредете дюлите в широка тенджера. За да стоят прави, може да отрежете право парче от долната част на дюлята.

Поръсете семките върху дюлите и сложете по 2 с.л, захар върху всяко парче дюля.

Ако дюлите ви са по-малки, сложете по 1 с.л, или 1 с.л, и половина. В зависимост от размера им.

Поръсете и карамфила. Сипете вода до средата, така че да покрие дюлите до средата.

Покрийте с капак и варете на ниска температура около 1 час. Според сорта може да има нужда от повече време.

След като се сварят напълно, се вадят от тенджерата и се оставят на страна да изстинат напълно на стайна температура.

След това се слага по средата лъжичка-две заквасена сметана и се поднасят с натрошен шамфъстък.

Може да поднесете със сладкарска сметана или сметанов сладолед.

Да ви е сладко !

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар