Начин на приготвяне
Първо, в една купа изстискайте сока от половин лимон и сипете около един литър вода вътре.
Обелете трите дюли, разделете на две по средата и изчистете вътрешността им.
Обелената и почистена дюля поставяйте във водата, за да не промени цвета си.
Отделете семките на дюлите и ги оставете на страна. Цвета, който искаме да постигнем, ще дойде от семките т.е - червен цвят.
Подредете дюлите в широка тенджера. За да стоят прави, може да отрежете право парче от долната част на дюлята.
Поръсете семките върху дюлите и сложете по 2 с.л, захар върху всяко парче дюля.
Ако дюлите ви са по-малки, сложете по 1 с.л, или 1 с.л, и половина. В зависимост от размера им.
Поръсете и карамфила. Сипете вода до средата, така че да покрие дюлите до средата.
Покрийте с капак и варете на ниска температура около 1 час. Според сорта може да има нужда от повече време.
След като се сварят напълно, се вадят от тенджерата и се оставят на страна да изстинат напълно на стайна температура.
След това се слага по средата лъжичка-две заквасена сметана и се поднасят с натрошен шамфъстък.
Може да поднесете със сладкарска сметана или сметанов сладолед.
Да ви е сладко !