Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Сос за месо»Сос за месо Чимичури

Сос за месо Чимичури

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Сос за месо Чимичури
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Общо
10 мин.
Порции
4
"Чимичури сос - екзотично удоволствие, дошло при нас отдалеч, което придава на всички видове месо неустоим вкус"

Необходими Продукти

  • магданоз - 1/2 ч.ч. само листата
  • риган - 2 - 3 с.л. пресен или сушен
  • чушки - 2 бр. люто чили или 1/2 обикновена червена
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • пресен лук - 1/2 стръкче (по желание)
  • мащерка - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • оцет - 50 мл или лимонов сок
  • зехтин - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чесънът и лютата чушка се счукват в хаванче. Ако чушката е обикновена се реже на ситно.

По същия начин на дребно се кълцат и магданозът и риганът (в случай, че е пресен), както и пресният лук, ако сте решили да използвате. Към тях се слага мащерката. Тя по принцип не е задължителен компонент, но е хубаво да се сложи, защото придава още аромат на този невероятен сос.

Всички съставки се смесват със оцета, солта и зехтина.

Сос за месо Чимичури идва от Аржентина, която се слави с чудесното си месо и именно това е главното приложение на този сос - за подправяне на различни видове печено телешко, свинско, дори и птиче месо.

С времето използването на Чимичури се е разширило до подправяне и на риба и морски дарове, както и за мариноване.

Освен в своята родина Аржентина сосът е широко известен и консумиран в цяла Южна Америка, а вече и по цял свят. Страхотен сос за месо!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: