Попски Чомлек

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7658198287
Попски Чомлек2 / 2
05/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
200 мин.
Порции
5
"Попски Чомлек - едно истинско народно ястие"

Необходими Продукти

  • свински джолани - 1 кг обезкостени, малки
  • печурки - 4 - 5
  • зелен фасул - 300 г
  • арпаджик - 10 главички
  • лук - 1 глава кромид
  • моркови - 3 - 4 бр.
  • червени чушки - 2 бр.
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • калоферче - 3 - 4 листа
  • дафинов лист - 2
  • черен пипер - 1 щипка
  • брашно - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Джоланите се измиват, изчистват от жили и ципи и се нареждат на дъното на глинено гърне.

Върху тях се нареждат фасулът, нарязан на дребни колелца, морковчетата - цели или нарязани на две, чушките - на по-едри парчета, арпаджикът - цели главички, гъбите - нарязани на филийки, и половината глава кромид лук, също нарязан на филийки.

Прибавят се и калоферчето и дафиновия лист, поръсва се всичко с олиото и черния пипер, налива се вода - толкова, че да покрие продуктите до половината, захлупва се с капачето и чомлекът се пече в отначало студена фурна на 200 градуса около 2 часа.

Като стане готово, капакът се маха и се оставя още малко да се запече отгоре.

В дълбок тиган се загрява малко олио, слага се другата половина от кромида със захарта, докато се карамелизира, и се прибавя в гърнето.

В друг сух тиган се запича брашното до получаване на кафяв цвят, добавя се малко вода и 1 с.л. сол и се прибавя и тази смес към гърнето.

Разбърква се всичко внимателно, за да не се разпадне месото, фурната се изключва, а гърнето с попски чомлек се оставя за още 10-тина минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Rositsa Ivanova
Rositsa Ivanova
Страхотно изглежда! Поздравявам ви
06.11.2019 09:16
1
Покажи всички подкоментари