Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък хляб»Ирландски сладък хляб със стафиди (Barmbrack)

Ирландски сладък хляб със стафиди (Barmbrack)

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
7659198
Ирландски сладък хляб със стафиди (Barmbrack)
Снимка: Sonya Simeonova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Сладък хляб със стафиди, който може да хапвате без нищо върху него, пак ще ви се услади"

Необходими Продукти

  • златна стафида - 1/2 ч.ч., накисната за няколко часа в чая
  • сушени плодове - 1/2 ч.ч. *
  • чай от дюли - 1 ч.ч. сварен и охладен, микс с ябълки и сини сливи
  • брашно - 2 1/2 ч.ч. + още за доомесване
  • индийско орехче - 1 щипка настъргано
  • морска сол - 1/4 ч.л.
  • захар - 1/4 ч.ч.
  • суха мая - 1 с.л.
  • какаово масло - 1/2 ч.ч., разтопено на водна баня
  • мляко от слънчогледови семки - 1/2 ч.ч. *
  • пудра захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този Бармбрак е в постен вариант. Ако искате да е в блажен, заменете какаовото масло с нормално такова и заменете млякото от слънчогледови семки* (1/2 ч.ч. сурови белени слънчогледови семки, накиснати във вода за няколко часа и пасирани) с прясно краве мляко в същите количества.

Брашното се пресява и се смесва с маята, солта, захарта и индийското орехче. В средата се прави кладенче и се добавят какаовото масло, млякото от слънчогледови семки и чаят.

Замесва се, като по средата на месенето се прибавят нарязаните на ситно сушени плодове* (череша, джинджифил, портокалови корички, корички от цитрон) и стафидите.

Хубаво омесеното тесто се оставя да втаса в намазнена със зехтин купа, до удвояване на обема, след което се премесва отново, разделя се на две части, които се оформят като хлебчета.

Сладкият хляб се поставя се в тавата, в която ще се пекат, върху пекарска хартия в тава и отново се оставят да втасат до удвояване на обема.

Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около час или до готовност.

Може след изстиването на ирландския сладък хляб със стафиди хлебчетата да се поръсят с пудра захар или да се оставят натурални.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Miss Tasty
Miss Tasty
харесва ми, че е веган вариант, и е подходящ за постите
08.11.2019 22:16
1
Покажи всички подкоментари