Начин на приготвяне
Този Бармбрак е в постен вариант. Ако искате да е в блажен, заменете какаовото масло с нормално такова и заменете млякото от слънчогледови семки* (1/2 ч.ч. сурови белени слънчогледови семки, накиснати във вода за няколко часа и пасирани) с прясно краве мляко в същите количества.
Брашното се пресява и се смесва с маята, солта, захарта и индийското орехче. В средата се прави кладенче и се добавят какаовото масло, млякото от слънчогледови семки и чаят.
Замесва се, като по средата на месенето се прибавят нарязаните на ситно сушени плодове* (череша, джинджифил, портокалови корички, корички от цитрон) и стафидите.
Хубаво омесеното тесто се оставя да втаса в намазнена със зехтин купа, до удвояване на обема, след което се премесва отново, разделя се на две части, които се оформят като хлебчета.
Сладкият хляб се поставя се в тавата, в която ще се пекат, върху пекарска хартия в тава и отново се оставят да втасат до удвояване на обема.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около час или до готовност.
Може след изстиването на ирландския сладък хляб със стафиди хлебчетата да се поръсят с пудра захар или да се оставят натурални.
Коментари