Начин на приготвяне
Размразете бутертестото и оформете основата на сладкиша според тавичката, в която ще го печете.
Измийте ябълките, почистете ги и ги обелете, настържете ги или ги накълцайте. Става по-интересно, ако са настъргани. В съд смесете настърганите или накълцани ябълки и накълцайте на дребно физалиса, след като го почистите и измиете старателно. Объркайте ги хубаво, за да се смесят равномерно.
Към получената смес добавете захар по ваша преценка и непрекъснато разбърквайте. Добавете и останалите съставки - орехите, бадемите и канелата.
Бъркайте, докато хубаво се смесят и разпределете върху бутер тестото. Отгоре покрийте с ивици бутертесто, като ги редувате или преплитате. За да се получат интересни декорации и мотиви, може с бутертестото да направите форми, животинки, растения, цветя, надписи и др. Трябва доста старание и внимание за това, но се получава.
Ябълковият пай се пече се в умерена фурна за около 30 минути. Може да стане и по-бързо, а това зависи от бързината на загряване на фурната и колко точно е отпуснато бутертестото.
Рецептата за този бутер сладкиш с ябълки и физалис се авторска! По аналогия на класическия ябълков пай, който може да се приготви и със замесено маслено тесто, и със замразено или охладено бутертесто.
Сладкишът с ябълки може да се поднесе с пудра захар отгоре или с карамел. Приятен апетит!
Коментари