Начин на приготвяне
От изброените продукти за тесто се омесва меко тесто, което се оставя да втаса на стайна температура до удвояване на обема.
След първото втасване се разбърква хубаво с дървена лъжица, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса втори път.
В купа се слагат продуктите за маслиновата салата, объркват се хубаво и се изсипват в тестото след второто втасване.
С шпатула внимателно се смесва всичко, докато плънката се разпредели равномерно навсякъде. Отново се покрива и отново се оставя да втаса до удвояване на обема.
Фурната се загрява на 230 градуса заедно със съда, в който ще се пече /може и два по-малки/, като суровото не трябва да изпълва повече от половината от съда.
След третото втасване и загряла фурна плотът се наръсва обилно с брашно, изсипва се тестото и с няколко движения се събира в средата, колкото да му се придаде форма.
Отгоре се поръсва с брашно и се прехвърля в съда за печене. Ако ще се пече в две или повече форми, всяка част отделно се оформя, поръсва с брашно и се прехвърля в съда, в който ще се пече.
Времето за печене на хляба е между 25-40 минути, докато се зачерви хубаво коричката и хлябът на тежест се усеща лек.
Пълненият хляб с маслинова салата заважда се от фурната и от съда и се поставя върху решетка до пълното му изстиване.
Коментари