Начин на приготвяне
В купичка сипваме малко от прясното мляко, около 100 мл предварително леко затоплено, но не горещо, прибавяме захарта, прясната мая и 2 с.л. от брашното, разбъркваме и оставяме на топло да втаса.
След което в широк и дълбок съд пресяваме останалото брашно, за да се аерира, правим кладенче в средата, в което изсипваме останалото затоплено мляко, в което сме добавили и солта, маяната смес, олиото, оцета, яйцата и киселото мляко и замесваме меко, но нелепнещо тесто.
Което след това покриваме и оставяме на топло, докато удвои обема си.
След това отново го премесваме и отново го оставяме за малко да си почине. През това време си подготвяме тава с диаметър 28 см, която застиламе с хартия за печене и включваме фурната да се загрява на 220 градуса с включен вентилатор.
Оформяме погачата по желание, след което я оставяме на топло и покрита, за да не хване коричка тестото - до изпълване на тавата.
Намазваме с разбитите жълтъци, поръсваме със сусама и слагаме питката да се пече от начало на 220 С°за около 15 минути, след което я покриваме с алуминиево фолио, наваляйки фурната на 180 С° и печем до готовност.
В моя случай това ми отнема около 1 час и 30 минути, докато погачата за приятели е напълно готова.