Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка за приятели

Питка за приятели

Niki ZhelyazkovaNiki Zhelyazkova
Чирак
84733453
Питка за приятели
Снимка: Niki Zhelyazkova
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Имате чудесна рецепта за питка от нас, на вас ви остава само да съберете приятелите на гости"

Необходими Продукти

  • брашно - към 1.300 кг
  • мая - 42 г прясна
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л. + за намазване на корите
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • прясно мляко - 200 мл.
  • хладка вода - 200 мл
  • яйца - 3 бр.(1 жълтък за намазване)
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В съд активирам прясната мая със захарта и 2 с.л. от брашното. Наливам и 100 мл от смесените прясно мляко и водата. Размесвам добре и оставям във студена фурна да се активира за 15-20 мин.

През това време пресявам брашното. Към част от брашното слагам солта, размесвам и правя кладенче в купата. Отделно си смесвам останалото количество вода с прясно мляко, яйцата, киселото мляко и олиото ( 5 с.л.).

Когато маята е удвоили обема си и е станала на балончета, я сипвам в кладенчето с брашно, добавям и останалите смесени течни продукти.

Замесвам си меко тесто, като добавям останалото отделено количество от брашното малко по малко, докато тестото ми хареса. Оставям го в омазнена купа и покривам със стреч фолио и кърпа. Слагам го да втасва в студена фурна за около час.

Изваждам го на набрашнен плот и леко го омесвам пак с малко брашно. Деля тестото на 4-5 топки. Всяка я разточвам на кора с размер около 30 см /d.

Между всяка мажа обилно с олио и така редя всичките кори една върху друга.

Накрая си ги режа на ленти от по 3 см широчина и всяка я усуквам леко и разтеглям според формата за печене. Редя усуканите ленти като охлюв или както вита баница. Оставям пак да втаса около 25 -30 мин, до изпълване на тавата.

Намазвам втасалата питка с жълтъка, смесен с няколко капки олио. По желание поръсвам със сусам. Пека на 180°C без вентилатор за около 30 минути.

Следя я да не прегори и ако е необходимо, слагам отгоре алуминиево фолио. Проверявам за готовност с дървен шиш. Изваждам я и оставям няколко минутки с тавата, но покрита с кърпа.

После я вадя от тавата и оставям питката за приятели върху скара да се охлади леко.

Пак е покрита с кърпа.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: