Начин на приготвяне
В съд активирам прясната мая със захарта и 2 с.л. от брашното. Наливам и 100 мл от смесените прясно мляко и водата. Размесвам добре и оставям във студена фурна да се активира за 15-20 мин.
През това време пресявам брашното. Към част от брашното слагам солта, размесвам и правя кладенче в купата. Отделно си смесвам останалото количество вода с прясно мляко, яйцата, киселото мляко и олиото ( 5 с.л.).
Когато маята е удвоили обема си и е станала на балончета, я сипвам в кладенчето с брашно, добавям и останалите смесени течни продукти.
Замесвам си меко тесто, като добавям останалото отделено количество от брашното малко по малко, докато тестото ми хареса. Оставям го в омазнена купа и покривам със стреч фолио и кърпа. Слагам го да втасва в студена фурна за около час.
Изваждам го на набрашнен плот и леко го омесвам пак с малко брашно. Деля тестото на 4-5 топки. Всяка я разточвам на кора с размер около 30 см /d.
Между всяка мажа обилно с олио и така редя всичките кори една върху друга.
Накрая си ги режа на ленти от по 3 см широчина и всяка я усуквам леко и разтеглям според формата за печене. Редя усуканите ленти като охлюв или както вита баница. Оставям пак да втаса около 25 -30 мин, до изпълване на тавата.
Намазвам втасалата питка с жълтъка, смесен с няколко капки олио. По желание поръсвам със сусам. Пека на 180°C без вентилатор за около 30 минути.
Следя я да не прегори и ако е необходимо, слагам отгоре алуминиево фолио. Проверявам за готовност с дървен шиш. Изваждам я и оставям няколко минутки с тавата, но покрита с кърпа.
После я вадя от тавата и оставям питката за приятели върху скара да се охлади леко.
Пак е покрита с кърпа.
Да ви е сладко!