Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Заешко месо»Зеле с ориз, свинско и заешко за много приятели

Зеле с ориз, свинско и заешко за много приятели

Веселина ГърдеваВеселина Гърдева
Помощник Готвач
85457119
Зеле с ориз, свинско и заешко за много приятели
Снимка: Веселина Гърдева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Сега вече знаете какво хапват онези, които имат много приятели - най-вкусното ястие със заешко и свинско"

Необходими Продукти

  • кисело зеле - 1 зелка или 900 г
  • ориз - 2 ч.ч.
  • свински гърди - 500 г
  • заешко месо - 300 г
  • черен пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
  • бял пипер - 1 щипка
  • лук - 1 глава
  • праз - 1 стрък
  • чесън - 3 скилидки
  • червен пипер - около 1 - 2 щипки на вкус
  • бяло вино - 1 к.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Киселото зеле се нарязва на ситно и се слага в съд със студена вода за около 30 минути.

Лукът се нарязва на дребно и се слага да се запържи в нагорещен тиган. След като се позапържи, към него се добавят и наситнените праз и чесън, придружени от малко червен пипер.

Към тях се прибавя нарязаното на парчета свинско (може да е нарязано на много ситно, може да е и на по-едро, зависи от предпочитанията.

Когато свинското леко се запържи, към всичко това се прибавят заешкото и виното, като веднага след това се слага капак и всичко се оставя да се задуши за около 1-2 минути. След това се оставя настрани.

В друг съд се запържва зелето, след което към него се прибавя и оризът. След като се разбърка хубаво, към тази смес се сипва една чаша вода (в същата чаша от ориза).

Когато изври, зелето се отстранява от котлона. В тава се изсипва зелето, след това и смесените меса. Овкусява се с подправките и се обърква хубаво.

Накрая се прибавят още 4 чаши с вода и по желание може да се сложи малко олио, ако обичате по-мазно.

Ястието се слага във фурната на не много силна температура - около 150-180 градуса, докато водата изври.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: