Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Дизмана - турска питка със заливка

Дизмана - турска питка със заливка

Дизмана - турска питка със заливка
Снимка: Росица Петрова
3 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Като я гледаме тази турска питка, направо бухваме и ние от кеф и нетърпение да я опитаме"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 800 - 850 г
  • мая - 40 г прясна
  • прясно мляко - 200 мл
  • вода - 200 мл
  • олио - 60 - 70 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • за плънката
  • сирене - 300 г
  • за заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/4 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Оставете на топло за 10-15 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното и добавете солта. Разбъркайте и направете кладенче. Добавете сместа с маята, топлото прясно мляко и олиото.

Омесете средно твърдо тесто. Оставете го на топло покрито с кърпа, за да втаса за 30-40 минути, до удвояване на обема.

След това разделете тестото на 3 части. Всяка една част разточете на плота, до образуване на широка лента.

Поръсете лентата с натрошено сирене. Навийте на руло и нарежете рулото на пънчета по 2-3 см ширина. Наредете пънчетата на разстояние едно от друго в тавичка. Изчакайте ги да втасат повторно за около 15 минути и после леко натиснете всяко пънче с пръсти.

Разбийте яйцата и прибавете към тях киселото мляко и олиото. Разбъркайте добре и с тази смес залейте питката.

Печете турската питка Дизмана в загряна фурна на 180 градуса за приблизително 40 минути, докато питката добие приятен загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Забравила съм да добавя към продуктите 1 с.л. меко масло за намазване на тавичката. Моля за извинение.
18.11.2019 09:00