Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Турска мусака със заливка

Турска мусака със заливка

Златина ЖелязковаЗлатина Желязкова
Помощник Готвач
768025985101
Турска мусака със заливка
Снимка: Златина Желязкова
1 / 3
15/01/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Класическа турска мусака със заливка - изчезва за минути от тавата"

Необходими Продукти

  • кайма - 500 г
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • патладжани - 2 бр.
  • пипер - 2 бр. зелен
  • тиквички - 2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • горчица - 1 с.л.
  • доматено пюре - 50 мл
  • краве масло - 100 г
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • кориандър
  • За заливката
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 300 г
  • кашкавал - 100 г
  • сирене - 100 г
  • брашно - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С половината масло се запържват нарязаните на ситно лук и морков. След като омекнат, се добавят каймата, горчицата и подправките.

Когато се запържи леко, се прибавя и доматеното пюре. Всичко се разбърква и се оставя на слаб огън за 15 мин.

В останалото масло се запържва леко патладжанът. Той предварително е нарязан на шайби, посолен и изцеден от горчивината. Пиперът, доматите и тиквичките също се режат на шайби.

В дълбока тава с намазнено дъно се нареждат запържените патладжани. Върху тях се слага каймата и се нареждат ред пипер, ред домати и ред тиквички.

Слага се малко вода и се заливат с фолио. Турската мусака се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 50 мин.

В купа се смесват яйцата, брашното, киселото мляко и настърганите кашкавал и сирене. Мусаката се залива и се пече до златисто.

Една различна и вкусна рецепта за турска мусака със заливка!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
53
40
31
20
10
Дай твоята оценка: