Gotvach.bg»Рецепти»Солени Печива»Тутманик»Дизмана със заливка

Дизмана със заливка

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k4k6
Дизмана със заливка
Снимка: Джемиле Чешлиева
1 / 5
12/04/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Вкусна питка от Родопите, мека като памук...няма как да ѝ устоите"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • прясно мляко - 1 в.ч. хладко
  • вода - 1. 5 в.ч. хладка
  • мая - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 2 ч.л.
  • брашно - 7 в.ч.
  • Заливка
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 1 в.ч. с каймак
  • зехтин - 1/2 ч.ч.
  • масло - 1/2 ч.ч. разтопено
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа за месене се слага мая и захар. Разбъркват се. Добавя се прясното мляко и водата. Отново се разбърква до разтопяване на захарта. След това се добавя солта, брашното се добавя по малко и постепенно. Омесва се меко и незалепващо тесто.

Покрива се с фолио и кърпа, и се оставя при стайна температура да втаса за около час и половина. След това втасалото тесто се разделя на 5 еднакви топки. Всяка топка се омесва на късо, около 15 см, и не много дебело руло. Всяко руло се разрязва на 5 малки парчета, широки около 2 пръста.

Всяко парче се нарежда в леко намазнена тава с разрезите нагоре, не много плътно едно до друго. С помощта на трите пръста на ръката, всяко парче се притиска леко, като предварително пръстите се топват в разтопено масло.

Отново тавата се покрива с кърпа и се оставя да втаса за още 15 минути. През това време се приготвя заливката. Първо се разбиват яйцата с кисело мляко и после се добавят останалите течни продукти.

С така приготвената заливка се залива съдържанието на тавата и се поръсва обилно със сусам. Пече се в загрята фурна на 190 градуса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: