Слепени ореховки с крем

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Слепени ореховки с крем
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Обожаваме ореховки, а когато са и по две - просто блаженство"

Необходими Продукти

  • белтъци - 2 бр. от големи яйца
  • захар - 105 г фин кристал
  • орехи - 130 г
  • сол - 1 щипка
  • лимонов сок - 2 - 3 капки, прясно изцеден
  • Крем
  • масло - 5 с.л. меко
  • сладко - 5 с.л. по избор, гъсто, без парченца плод (пасирано)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Белтъците се разбиват със захарта, лимоновия сок и солта на водна баня при 50 градуса температура. Времето е не по- малко от 4 минути или докато станат на плътен сняг.

Съда се дърпа от водната баня и разбиването продължава още 4 минути без температура.

Плътният и гъст меренг се смесва внимателно с орехите, предварително смлени на много ситни парченца. Работи се с шпатула и движения в кръг или отдолу нагоре, докато се постигне пухкава еднороднна смес.

С малка лъжица се взима от нея и се слага на купчинка върху тавичка застлана с хартия за печене. Може и леко да се сплескат или да се придаде желаната форма, но без да са прекалено тънки, защото ще се слегнат и при печенето.

Ореховките се изпичат на 150 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути. Могат да се изпекат и на повече градуси за по-кратко време, но опитът ми показва, че така се сплескват повече.

Най- добрият вариант, който открих, е да ги суша подобно на целувките - на 100-110 градуса за поне 50 минути. След това ги оставям на изключена фурна, докато изстинат.

От това количество продукти се получават две тавички от стандартните във всяка фурна.

Изстиналите ореховки се втвърдяват леко, но остават пръхкави, въздушни и хрупкави. А са толкова вкусни - просто нямам думи.

За да се слепят с крем, се разбива маслото със сладкото и две по две се слепват с него като не е нужно да се слага много количество от крема.

Тези слепени ореховки с крем са просто разкош!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: