Начин на приготвяне
Сварете лещата до полуготовност, трябва да омекне, но все още да хрупка леко. Отцедете от водата и разбъркайте с лъжица олио и малко сол.
Накълцайте лука на ситно, а моркова и домата настържете на фино ренде.
Загрейте олио на умерен огън и запържете лука за 4-5 минути. Добавете моркова и домата с щипка сол и гответе, докато течността от домата се изпари и софритото остане на мазнина.
Сложете каймата, виното и подправките, като увеличите малко огъня. Бъркайте, докато стане на трохи, а алкохолът се изпари, и тогава сложете лещата, омесвайки с всичко останало. Може да сипете и мъничко вода, за да не е суха сместа.
Почистете чушките от семена и дръжки и ги измийте и посолете отвътре. Напълнете ги с плънката от кайма и леща. Посочила съм 1 килограм, но е възможно да са ви достатъчни по-малко или повече, в зависимост от вида и формата - например големите камби са по- месести и тежат повече от други видове чушки.
Подредете пълнените чушки в обилно намазнена тавичка и ако сте запазили капачетата им, ги сложете по местата им, притискайки леко.
Поръсете с още мазнина и сол, а на дъното на тавата сипете около 2-3 к.ч. вода.
Печете на 180 градуса за 1 час или до приятен загар, като в някой момент може да обърнете и запечете от другата страна.
Поднесете пълнените чушки с леща и кайма топли и по желание гарнирайте със класически млечно-чеснов сос.
Добър апетит!