Начин на приготвяне
Първа важна стъпка за приготвяне на хубава шкембе чорба е самото шкембе да бъде добре почистено.
Това може да сторите сами, заливайки с вряла вода и изстъргвайки го, а после накисвайки в оцет и няколко лъжички сода бикарбонат за 30 минути. Тази процедура се повтаря два-три пъти, като шкембето се изпира подобно на дреха и се накисва отново.
Има и други начини за почистването му, но като цяло все си е трудоемко и отнема време, затова имате възможност да изберете опцията да го закупите вече чисто, обработено и избелено. Дори и в такъв вид обаче е хубаво да го кипнете веднъж и изхвърлите водата.
Друго нещо, което би ви спестило много време е да сварите шкембето в тенджера под налягане. В тази рецепта ще се спрем именно на този вариант.
Сложете в тенджерата, заедно с кокала, бахар и зърната черен пипер и залейте със студена вода, така че да го покрива 3-4 пръста.
Варете 1 час, но имайте едно наум, че предвид качеството на шкембето може да се наложи да се вари и повече. Понякога на пазара вместо телешко ни предлагат говеждо например, а то е по-упорито при варене. Опитайте дали е омекнало добре и ако се наложи варете още 20-30 минути, след което оставете да си изстине в тенджерата без да я отваряте. Трябва да стане толкова меко, че да се топи в устата.
Прецедете бульона и отстранете кокала, а шкембето нарежете на парчета с големина каквато ви харесва. Ако бульона ви се види много мазен оставете лойта да се утаи на повърхността и я отстранете.
Отново върнете на котлона бульона с шкембето и загрейте заедно с прясното мляко и тук е моментът да посолите на вкус.
Отделно разбийте жълтъците с киселото мляко (някои ще кажат, че се прави само с един вид мляко, но аз го приготвям така и това за мен е най-вкусният и добър вариант). Налейте тази смес в тенджерата с топлото ястие и разбъркайте. Оставете да си покъкри на бавен огън.
Загрейте маслото на умерен до тих огън и когато започнат да излизат мехурчета ( без да позволявате да прегаря) сипете червения пипер, разклатете съда, за да се разнесе и запържи за секунди и веднага дръпнете от огъня и излейте в чорбата.
Поднесете шкембето горещо със счукан чесън, смесен с оцет и лют едросмлян червен пипер.
Добър апетит!
Коментари