Начин на приготвяне
Започнете с направата на маслената основа (блата). За целта ще ви е необходим блендер.
В купата на блендер сложете брашното, захарта и бакпулвера. Пуснете го за 1-2 секунди на няколко пъти, колкото да се смесят продуктите.
Нарежете добре охладено масло на кубчета с големина 1 см. Добавете ги към брашното и захарта и пускайте блендера на кратки пулсации с блендера (10-15 пъти).
Накрая добавете ледената вода лъжица по лъжица, като пулсирате по няколко секунди след всяка.
Полученото тесто оформете на топка и го сложете завито в стреч фолио в хладилник за 30-40 минути.
След това го разточете върху добре набрашнена повърхност на кръгла кора с 2 см по-широка от тавата, в която ще печете. Тавата трябва да е с диаметър 24-26 см.
С помощта на точилка прехвърлете разточеното тесто в тавата за пай и притиснете с пръсти дъното и борда. След това надупчете с вилица основата, за да се избегне надуване.
Печете в загрята фурна на 200 градуса около 20 минути, докато порозовее. Ако по време на печенето все пак се надуе на някое място, с помощта на вилица или остър нож отново набодете.
След това оставете блата да се охлади напълно.
За лимоновия крем сложете в касерола водата, лимоновия сок, настърганата фино лимонена кора, захарта и маслото. Сложете на котлона да заври.
В купа смесете жълтъците с брашното и нишестето. Разбъркайте, за да се получи кашичка. Ако сместа стане прекалено гъста добавете 1-2 с.л. студена вода.
Щом течността на котлона заври, преместете и на тънка струя при непрекъснато бъркане добавете сместа със жълтъците. Върнете отново на котлона за 4-5 минути, докато кремът се сгъсти. Бъркайте непрекъснато, за да не се образуват бучици.
Готовия крем покрийте с фолио, за да не се образува коричка. Може и да го разбърквате периодично.
След това разбийте белтъците с няколко капки лимонов сок. Добавете захарта и разбийте сместа добре, до пълното разтваряне на захарта и получаване на гладък, гъст крем.
Върху изстиналия блат разпределете лимоновия крем, а върху него белтъчната глазура.
Сложете отново във фурната на 150 градуса за 15-20 минути, до леко втвърдяване на белтъците.
Охладете напълно и поднесете този Нежен Лимонов пай.
Да ви е сладко!