Начин на приготвяне
Започва се с приготвяне на ароматен и консистентен бульон за чорбата.
Зеленчуците се измиват, обелват и слагат цели в голяма тенджера заедно с телешкия кокал, стръковете магданоз, зехтина, сол, черния пипер и дафиновия лист.
Заливат се с обилно количество вода и бульонът се вари 30 минути на умерен огън.
Картофите и морковът се отстраняват (по желание може и част от пащърнака). Нарязват се на кубчета.
Бульонът се прецежда и в него се връща само телешката кост. Когато отново заври, се добавя и месото, нарязано на малки парченца (малко по- големи, отколкото за супа). Вари се на бавен огън до готовност на телешкото - трябва да е крехко и меко.
Нарязаните сварени зеленчуци се връщат в телешката чорба, слага се лъжица две скълцан магданоз и когато заври, се сипва оризът. Готви се до степен ал денте или малко под индикираното време на пакета - така до момента на сервиране той ще продължава да се готви, макар и дръпнат от огъня, и няма да се разпада и става на каша.
Телешкият кокал се отстранява.
Готовата телешка чорба с ориз се оставя да почине за 5-10 минути - така оризът ще си поеме нужното количество течност, а вкусовете ще улегнат.
Преди поднасяне телешката супа се поръсва с още свеж магданоз.
Добър апетит!