Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Телешка супа»Моята телешка чорба с ориз

Моята телешка чорба с ориз

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Моята телешка чорба с ориз
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
128 мин.
Порции
6
"Вече и наша - любима телешка чорба с ориз"

Необходими Продукти

  • пащърнак - 1 и 1/2 корен
  • целина - 2 стръка
  • моркови - 1 бр. голям
  • картофи - 2 бр.
  • праз - 1 стрък
  • пресен лук - 2 стръка
  • лук - 1/2 глава стар
  • магданоз - 4 - 5 стръка + за поръсване
  • зехтин - 4 с.л.
  • телешки кокал - 1 - 2 бр.
  • черен пипер - 5 - 6 зрънца
  • дафинов лист - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • Още
  • телешко месо - 350 г
  • ориз - около 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започва се с приготвяне на ароматен и консистентен бульон за чорбата.

Зеленчуците се измиват, обелват и слагат цели в голяма тенджера заедно с телешкия кокал, стръковете магданоз, зехтина, сол, черния пипер и дафиновия лист.

Заливат се с обилно количество вода и бульонът се вари 30 минути на умерен огън.

Картофите и морковът се отстраняват (по желание може и част от пащърнака). Нарязват се на кубчета.

Бульонът се прецежда и в него се връща само телешката кост. Когато отново заври, се добавя и месото, нарязано на малки парченца (малко по- големи, отколкото за супа). Вари се на бавен огън до готовност на телешкото - трябва да е крехко и меко.

Нарязаните сварени зеленчуци се връщат в телешката чорба, слага се лъжица две скълцан магданоз и когато заври, се сипва оризът. Готви се до степен ал денте или малко под индикираното време на пакета - така до момента на сервиране той ще продължава да се готви, макар и дръпнат от огъня, и няма да се разпада и става на каша.

Телешкият кокал се отстранява.

Готовата телешка чорба с ориз се оставя да почине за 5-10 минути - така оризът ще си поеме нужното количество течност, а вкусовете ще улегнат.

Преди поднасяне телешката супа се поръсва с още свеж магданоз.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: