Пухкава постна баница с елда и праз

Илиана ПървановаИлиана ПървановаИноватор40513131
01/12/2019
"Щастливи сме да ви съобщим, че дори да постите, може да хапвате баница с елда и праз - вкусна и постна "
Приготвяне15 мин.
Готвене40 мин.
Общо55 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо285
  • Преглеждания за месеца284
  • Преглеждания за седмицата100
  • Рейтинг4 от 5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме елдата и я сипваме във врящата вода да се вари, заедно с 1 ч.л. хималайска сол. Към нея прибавяме карфиола - начупен на ситно и чушките - нарязани на ситно.

Захлупваме тенджерата с капак и като започне  да ври хубаво, може да отхлупим, за да се изпарява излишната вода.

След като се свари елдата и зеленчуците леко са омекнали, сваляме от котлона, и в случай че не си е поела всичката вода - изцеждаме.

Към плънката прибавяме нарязания праз и разбъркваме заедно с подправките - 1/2 ч.л. хималайска сол, кимион и черен млян пипер.

Трябват ни 14 фини кори.

Намазваме дълбоката правоъгълна тавичка с шарлан и леко намачкана поставяме на дъното първата кора. Посипваме малко шарлан на тънки ивички и поставяме отгоре втора кора - отново леко набръчкана.

Поръсваме 1/6 от плънката и отново редим две леко нагънати кори с малко шарлан между тях. Редуваме плънка и кори, като завършваме най-отгоре с кори и намазваме както между тях, така и отгоре на баницата с шарлан. Печем баницата на 180 градуса за около 25 минути до тъмно златист загар, за да сме сигурни, че е добре изпечена и отвътре.

Като е готова я покриваме, за да омекне горният пласт препечени кори. Нарязваме на 8 квадратни парчета и поднасяме докато е топла.

Пухкава постна баница с елда, карфиол и праз за един необикновен обяд!

Чудно Вкусно!

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар