Gotvach.bg»Рецепти»Снакс»Начос»Начос с черен боб

Начос с черен боб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Начос с черен боб
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
2
"Начос с черен боб - най-много върви с любимо питие и весела компания"

Необходими Продукти

  • начос - 1 пак. 150 г (царевичен тортиля чипс)
  • черен боб - 1 чаша с вместимост 125 мл.
  • телешка кайма - 200 г
  • доматено пюре - 6 - 7 с.л.
  • лук - 1/2 глава (сравнително голяма)
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • лют пипер - на вкус (чили или кайенски пипер)
  • кимион - 1 ч.л. млян
  • черен пипер - 1 - 2 щипки
  • целина - 1 щипка, на прах
  • джинджифил - 1 щипка, на прах
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • сол - на вкус
  • кашкавал - за поръсване (ементал, чедър, гауда)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Често у дома приготвяме начос, запечени на фурна с различни плънки. Това е вариант за много бърза и вкусна вечеря или хрупкаво мезе за бира.

Накиснете черния боб във вода за няколко часа или 1 нощ, за да е по- лесен за сваряване. Изхвърлете водата, в която е престоял, налейте нова и го сварете до омекване.

Отцедете боба, като оставите малко от водичката (тя е черна на цвят) и разбъркате с две-три лъжици доматено пюре, сол и целина на прах (може и малко чесън на прах или настърган пресен). Загрейте на силен огън и гответе за кратко, докато се слеят ароматите и сосчето от боба се сгъсти.

Отделно накълцайте лука и две скилидки чесън и ги запържете до златисто в олиото. Добавете каймата, подправките, сол и останалото доматено пюре и бъркайте, докато каймата стане на трохи и остане на мазнина.

Сипете в тавичка половината от царевичния тортиля чипс, разпределете върху него от боба и каймата. Покрийте с останалия чипс и другата част от плънките.

Поръсете с настъргани меки сирена или кашкавал - толкова количество, колкото ви харесва.

Пъхнете в загрята на 200 градуса фурна и запечете до разтопяане на кашкавала и лек златист загар.

Поднесете вкусните начос топли и им се насладете с чаша бира или червено вино в компанията на добри приятели.

Ако ги приготвяте за деца, избегнете лютото, но знайте, че в това е и част от очарованието на това плато.

Добър апетит!

Начос може да използвате с неутрален вкус (без аромати) или овкусен със сирена, люто и др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Н.Акифова
Н.Акифова
Много апетитно изглежда.
04.12.2019 08:17
1