Печено пиле за Нова Година

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Печено пиле за Нова Година
Снимка: Зори
8 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
85 мин.
Порции
4
"Новогодишната трапеза ще придобие съвсем друг вид, ако сервирате цяло печено пиле и подходящо питие към него"

Необходими Продукти

  • пиле - 1.6 кг (охладено)
  • пипер меланж - 1/2 к.л. смлян (розов, бял, черен)
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 50 мл
  • горчица - 2 с.л.
  • къри - 1/2 к.л.
  • пушен червен пипер - 2 ч.л.
  • канела - щипка
  • чили - на вкус едро смляно
  • ябълки - 5 - 6 бр. дребни
  • лимони - 2 бр.
  • чесън - 6 глави
  • джинджифил - 1 малко парче (нарязано на слайсове)
  • розмарин - 1 - 2 клончета
  • бяло вино - 200 мл
  • масло - 50 г, нарязано на парченца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пилето се измива хубаво под течаща студена вода и се подсушава.

Кожата на пилето се отлепва откъм гърба внимателно в посока от шията към бутчетата и трътката, след което пилето се обръща и кожата се отлепя по същия начин и откъм гърдите.

В купичка се смесват продуктите: пипер меланж, сол, зехтин, къри, горчица, пушен червен пипер, едро смляно чили (по желание) и щипка канела, заливат се със сока от единия лимон.

Разбъркват се хубаво и със сместа се намазва пилето отвътре, под кожата и от вън.

Пилето се оставя поне за час на хладно, за да се овкуси, след това се прехвърля с гърдите надолу в глинен гювеч или в друг подходящ съд с капак.

Главите чесън се обелват само от външните листа и се разрязват през средата. Половината от чесъна се поставя в корубата на пилето заедно със стръковете розмарин, парчето джинджифил и добре измития цял лимон, надупчен с нож на няколко места.

Около пилето се поставят целите необелени ябълки, почистени само от дръжките и останалите половинки чесън. Налива се бялото вино и върху пилето се нареждат парченцата масло.

Съдът с бъдещото печено пиле се захлупва и се слага в долната част на фурната.

Фурната се загрява на 180 градуса и включен вентилатор и пилето се пече около час, час и малко. В края на печенето отхлупете съда и върнете във фурната за апетитна хрупкава коричка на това разкошно печено пиле за Нова Година.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: