Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Тиквички на фурна»Пълнени тиквички с ориз и сос

Пълнени тиквички с ориз и сос

Пълнени тиквички с ориз и сос2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
9
"Щом става дума за тиквички, това е любимата рецепта - пълнени с ориз и вкусен сос, който завършва прекрасно чинията"

Необходими Продукти

  • тиквички - 3 бр.
  • кайма - 250 г (смес)
  • лук - 1 бр.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • копър
  • яйце - 1 бр.
  • доматено пюре - 1 с.л.
  • за соса
  • кисело мляко - 250 г
  • жълтъци - 2 бр.
  • брашно - 1.5 с.л.
  • сол
  • краве масло - бучка
  • моркови - 1/2 бр
  • магданоз - пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте тиквичките и ги разрежете на три през средата. Издълбайте ги и заделете вътрешността. Подредете ги в глинен гювеч.

В тиган загрейте малко мазнина и запържете лука, който предварително сте нарязали на дребно. Добавете каймата и пържете, докато промени цвета си.

Нарежете вътрешността на тиквичките на дребно и ги добавете при каймата. Изчакайте 5 минути, сложете ориза, предварително измит и подправките.

Запържете за няколко минути и сложете доматеното пюре, а след това налейте 1 ч.ч вода. Изчакайте оризът да поеме водата и изключете.

Разбийте яйцето в отделна купичка, а след това го добавете при ориза. Разбъркайте хубаво.

Напълнете тиквичките със сместа. Налейте вода в гювеча, затворете с капака и печете в студена фурна на 200 градуса до готовност.

Направете соса към пълнените тиквички, като запечете брашното в суха тенджера.

В купа разбийте жълтъците с киселото мляко. Разредете ги със соса от тиквичките при непрекъснато бъркане. Налейте соса при брашното и варете 5 минути. Изключете и излейте соса при тиквичките.

В тиган загрейте кравето масло. Добавете рендосаният половин морков. Запържете за кратко, колкото кравето масло да се оцвети. Прецедете и излейте при тиквичките.

Върнете пълнените тиквички с ориз и сос във фурната за още 15 минути.

Извадете и сервирайте топли поръсени с магданоз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: