Начин на приготвяне
Аз купих готов изчистен и изкормен шаран, но ако вашият не е, го почистете от люспи и вътрешности.
Измиваме го добре и го поставяме в намазнена със зехтин или олио тава, на дъното на която сме поставили малко от доматеното пюре, върху което ляга пълненият шаран.
Натриваме го добре от всяка страна, както и вътре в коремчето със зехтин/олио, а след това с подправката за риба.
Оставяме го така да се маринова, докато ние си подготвим продуктите. Режем всички зеленчуци и лимона на кръгчета.
В корема на шарана поставяме първо кръгчета чесън, после лук, моркови, малко орехи и завършваме с резени лимон.
В тази рецепта за Никулденски шаран повечето съставки отиват за соса, а не за плънката, но ако предпочитате да има повече плънка, просто увеличете продуктите, за да ви стигнат. Аз закрепих корема на шарана с клечки за шишчета, но може и да го зашиете, ако имате повече плънка.
Подреждаме отстрани около дунавския шаран морковите, лука, чесъна, орехите, киселите краставички и граха. Заливаме зеленчуците с останалото доматеното пюре и объркваме добре. Поръсваме отново с подправката за риба, за да се овкуси соса и разбъркваме. Накрая поливаме с тънка струя зехтин/олио и половин чаша вода.
Завиваме с алуминиево фолио и печем на 180 градуса първо с фолиото за 10 минути, след което го сваляме и оставяме да се доизпече, докато хване коричка или се сгъсти сосът.
Режем Никулденския шаран от Дунавския край на рибни котлети и сервираме (като махаме шишчетата), а отстрани гарнираме със сос и зеленчуци.
С тази рецепта шарана става крехък и сочен, а зеленчуците и соса осигуряват необходимата гарнитура.
Честит Никулден и Добър апетит!